Hollister, Roosendaal

Ontbijtseminar: E-commerce boost voor logistiek & vastgoed 

Vandaag vond het ontbijtseminar “E-commerce boost voor logistiek & vastgoed” plaats in EnTrada. Wat is de impact van e-commerce op de transport- en vastgoedsector?

Na een warm welkom door de organiserende partijen HVBM en Dinalog wordt het woord gegeven aan Jeroen Gehlen van TNT Express. Hij geeft aan dat de impact van e-commerce op de transportsector in de toekomst alleen maar zal toenemen. De ontvanger/consument wordt steeds bepalender voor de wijze waarop hij het product wil ontvangen.
De focus ligt nog steeds op de bekende last mile, omdat daar nog steeds een belangrijk deel van de kostencomponent zit. Partijen experimenteren volop met pick up punten, lockers, drop off boxen enz.

Vervolgens vertelt Dries Castelein van CBRE over het rapport ‘The impact of e-commerce on logistics real estate’. Door de invloed van online retailing blijft er vraag naar bestaand logistiek vastgoed maar ontstaat er ook een nieuwe vorm en layout van een logistiek gebouw dichter bij de markt. Investeerders moeten hier echter nog wel warm voor lopen voordat het een aparte beleggingscategorie wordt. E-commerce zit nog aan de onderkant van de groei- en ontwikkelcurve en heeft in Nederland nog een lange weg te gaan ten opzichte van sommige landen om ons heen.

In de laatste presentatie gaat Mari van Kuijk van Groenewout Consultants hier nog dieper op in vanuit zijn perspectief supply
chain management. Ook hij constateert dat er door e-tailing  een nieuw type logistiek vastgoed gaat ontstaan.

Afsluitend bezoekt de hele groep het recent door ons ontwikkelde eerste nieuwbouw Pick up Point van Albert Heijn en krijgt uitleg van een medewerker ter plaatse hoe het werkt in de praktijk.

Iedereen is het er over eens: e-commerce in Nederland zal voorlopig alleen nog maar gaan groeien en zal voor zowel de consument, de logistieke dienstverlener, de winkelier, de groothandel als voor vastgoed nog veel veranderen.